Voor koppels
Zit je met vragen rond je relatie? Over de communicatie met je partner, ruzies? Of vrijen jullie minder? Is de seks minder leuk? Relaties en seksualiteit, het lijkt vanzelfsprekend…maar dat is het niet voor jou/voor jullie. Zit je met vragen, neem dan contact op en praat erover.
Relatietherapie is een specifieke vorm van psychotherapie die zich bezighoudt met problemen tussen partners in een relatie. Sekstherapie is een meer gespecialiseerde vorm van therapie die zich toespitst op het oplossen van seksuele problemen (al dan niet binnen een relatie). Relatie- en sekstherapie gaan vaak hand in hand. Het kan natuurlijk ook dat je seksuele problemen ervaart en geen relatieprobleem hebt of omgekeerd.
Bij welke vragen?
Iedereen met vragen rond relaties en seksualiteit kan contact opnemen. Vragen over pijnlijke seks, over relatieconflicten, over je seksuele geaardheid, over partners zijn/blijven na de komst van jullie kinderen, over seksuele voorlichting en seksuele identiteitsontwikkeling bij je kinderen,…
Verloop van de therapie?
Tijdens de eerste gesprekken nemen we de tijd om je probleem te verhelderen. Informatie over je probleem en het ontstaan ervan geven, is een belangrijk onderdeel van de behandeling. Je brengt je verhaal op je eigen tempo, wanneer je voldoende veiligheid en vertrouwen voelt. Je therapeut zal je in eerste instantie gerichte informatie geven en eventuele misopvattingen rond relaties en seksualiteit rechtzetten.
Vaak word je partner betrokken in relatietherapie, maar het kan ook zinvol zijn om alleen te komen. Wij willen je helpen om over relaties en seksualiteit te praten, wat niet altijd vanzelfsprekend is. Wanneer je beslist een relatie- of sekstherapie te starten, is het van groot belang dat je een persoonlijk stuk van jezelf bloot wil geven en over je gevoelens wilt praten. Een bereidheid om actief mee te werken, zowel in de therapie als thuis, is een voorwaarde.
De therapie is gericht op het aanleren van inzichten en vaardigheden om al dan niet samen met je partner jullie problemen aan te pakken. In therapie wordt nagegaan wat de onderliggende oorzaken zijn van je of jullie zorgen en waarom deze blijven bestaan. Er wordt niet enkel aandacht besteed aan jullie als persoon maar ook aan de dynamiek tussen jullie: mate van afstand en nabijheid tot elkaar, jullie stijl van contact maken, jullie vermogen om conflicten op te lossen, jullie visie over de toekomst/jullie gezinsbeeld, intimiteit en seksualiteit. De therapieruimte is een neutrale plaats waar moeilijk bespreekbare onderwerpen in een serene sfeer aan bod kunnen komen.
In verdere gesprekken worden eventuele spanningen in je relatie en/of lichamelijke spanningen onderzocht en werk je aan manieren om deze op te vangen. Open communicatie tussen partners wordt aangemoedigd en we werken aan het herkennen van je eigen noden en gevoelens. We zoeken of er remmingen of angsten zijn en hoe je deze kunt overwinnen. Naast deze gesprekken wordt je therapie dikwijls aangevuld met praktische oefeningen, aangepast aan je eigen situatie en jouw tempo. Je kan deze thuis uitvoeren, alleen of met je partner. Samen evalueren we de oefeningen en brengen we wijzigingen aan waar nodig. Zo leer je drempels overwinnen.
Vaak gaat het om kortdurende en oplossingsgerichte therapie, maar de duur van de therapie kan variëren van enkele gesprekken tot een meer langlopende hulp. Je houdt zelf de leiding over de behandeling en hoe vaak/wanneer je komt wordt in samenspraak bepaald. Op regelmatige basis kijken we samen of je vooruitgang boekt en tevreden bent.