Samenwerking met dr. Van Branteghem, voor de Federale Overheidsdienst Mobiliteit en Vervoer.
Herstelonderzoek bij Rijverbod
Voor volwassenen
Wij werken samen met dr Van Branteghem sinds 2006, dit voor het uitvoeren van medische en psychologische testen bij rijverbod.
Een herstelexamen of herstelonderzoek is een vorm van onderzoek dat opgelegd wordt, wanneer je van de rechter een rijverbod hebt gekregen. Wanneer je je rijbewijs binnenbrengt op de griffie (bij het begin van het rijverbod) krijg je een lijst van erkende onderzoeksinstellingen. Je duidt op de lijst de onderzoeksinstelling van je keuze aan. Het parket brengt ons op de hoogte van jouw keuze. Wij versturen jou vervolgens een uitnodiging. Jij kan ook steeds zelf contact opnemen met ons voor meer informatie of voor het maken van een afspraak.
Indien je een tweede herstelonderzoek dient af te leggen na een voorlopige herstelperiode, dien je zelf contact op te nemen voor een afspraak.
Dit onderzoek kan bestaan uit een medisch en/of psychologisch onderzoek. Het psychologisch onderzoek bestaat uit een klinisch interview en de afname van enkele psychologische testen. Het medisch onderzoek gaat na of er lichamelijke problemen waren of zijn die een invloed kunnen hebben op jouw rijgedrag. We luisteren naar jou en stellen aan aantal vragen over de feiten. Ook kijken we naar wie je bent, thuis en op het werk. Het algemene doel is na te gaan of je geschikt ben om een voertuig veilig te besturen in het verkeer.
Bij welke vragen?
Kan gevraagd worden bij een opgelegd rijverbod door de rechter.
Duur van het onderzoek
Uit de aanstelling van het parket zien we welk soort onderzoek er aangewezen is. Wij versturen vervolgens jouw uitnodiging voor medische en/of psychologisch proeven, met hierin een afspraak binnen de 14 dagen na kennisgeving door het Parket. Ook de bijgevoegde formulieren dien je correct ingevuld mee te brengen op de afspraak. Op de afspraak krijg je eerst uitleg over het onderzoek en de betrokken instanties. Vervolgens worden het medisch en/of psychologisch onderzoek uitgevoerd. De duur van het onderzoek varieert van 1 uur tot 3 uren. Het onderzoek wordt meestal ‘s morgens afgenomen. Zodat je op tijd en fris uitgerust aan het onderzoek kunt beginnen. Na afloop kan je een attest meekrijgen voor je werkgever, vraag dit ‘s morgens onmiddellijk aan het onthaal bij het binnenkomen.
Advies
De resultaten van de medische en/of psychologische tests worden verwerkt, geanalyseerd en brengen we steeds in verband met de feiten, met jouw leeftijd en je ruimere context (school- of werksituatie). De uitslag van de testen staat niet op zich, we kijken naar alle factoren die een rol spelen. We brengen alle medische en psychische informatie samen en volgen een aantal criteria in de besluitvorming. Ofwel ben je geslaagd voor deze onderzoeken en kan je je rijbewijs terug krijgen na het rijverbod. Het is ook mogelijk dat er een voorlopige herstelperiode geadviseerd wordt. Dan krijg je je rijbewijs voor een bepaalde periode terug. Nadien dien je opnieuw een herstelonderzoek af te leggen in een onderzoeksinstelling naar jouw keuze. (Een derde mogelijkheid is dat je niet geslaagd bent, indien je niet akkoord bent met dit resultaat ben je vrij het onderzoek in een andere onderzoeksinstelling af te leggen.)
Na de onderzoeken bezorgen we jou en het parket de nodige documenten om je rijbewijs terug te kunnen krijgen wanneer jouw rijverbod afgelopen is. Je kan nadien nog feedback/informatie vragen of contact opnemen als je ondersteuning nodig hebt bij het verloop van de vervallenverklaring.
Een herstelonderzoek is een éénmalige afspraak, er volgt geen begeleiding of therapie. Indien tijdens het onderzoek blijkt dat verdere hulp is aangewezen, bezorgen wij de nodige gegevens bij de resultatendocumenten.