Wat is Cliëntgerichte Therapie?
Cliënt Centered Therapie is een psychotherapeutisch kader van waaruit een psycholoog/psychotherapeut of psychiater kan werken. Cliëntgerichte psychotherapie heeft een optimistische mensvisie en stelt jou als mens centraal. Het is gesprekstherapie die vertrekt vanuit het hier en nu. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de werkrelatie tussen jou en je therapeut één van de belangrijkste voorwaarden is voor het welslagen van de therapie.
Bij welke zorgen/vragen?
Onderzoeken naar resultaten van behandeling tonen aan dat cliëntgerichte psychotherapie effectief is gebleken bij verschillende psychologische problemen: depressie, trauma, mishandeling, angst, psychosomatische problemen, eetproblemen, relationele problemen.
Verloop van de therapie?
Jij als cliënt weet het beste wat er met jou aan de hand is en je beschikt over voldoende gezonde krachten. Zodat jij zelf in staat bent om jouw problemen op te lossen. De psychotherapeut activeert jouw zelfredzaamheid en vertrouwt op jouw eigen mogelijkheden. Je wordt onvoorwaardelijk aanvaard zoals je bent, met al je mogelijkheden en al je tekortkomingen. De therapeut leeft zich met veel aandacht en begrip in bij wat jij brengt, denkt mee over de situatie en spiegelt dit in alle oprechtheid terug. Het is een confrontatie, maar zo kan je tot belangrijke nieuwe inzichten komen. Door die uitwisseling met je therapeut in alle respect, openheid en eerlijkheid, kan je oplossingen vinden. Die oplossing die het best bij jou past, door niemand opgedragen maar door jou gekozen. De duur van de behandeling kan variëren, jij bepaalt het tempo.